Полезни съвети - "ЕФЕКТ ИНЖЕНЕРИНГ" ЕООД

Полезни съвети - "ЕФЕКТ ИНЖЕНЕРИНГ" ЕООД

Покривни прозорци VELUX, лого

Полезни съвети от VELUX®

Правилно оформяне на отвора

Правилно оформяне на отвора

Полезни съвети относно получаване на максимума от своя покривен прозорец, е важно правилното изпълнение на отвора около прозореца. В долния край отворът трябва да бъде оформен вертикално (перпендикулярно на пода), а в горния – хоризонтално (успоредно на пода) – виж първата схема.

По този начин се осигурява безпрепятствена циркулация на топъл въздух около стъклопакета и се елиминира възможността за конденз – виж втората и третата схема. В допълнение, проникването на светлина през един и същ по размер прозорец е по-голямо.

Полезни съвети за разпределение на покривните прозорци

Оптималният размер и брой прозорци се определя най-вече от нуждите на помещението – спалня, дневна, офис и т.н. Препоръчително е стаи, които изискват повече дневна, да бъдат по-добре осветени.

Разпределение на покривните прозорци

Прозорците могат да бъдат комбинирани в групи или разположени на двата срещуположни ската на покрива.

По-ниско разположените прозорци осигуряват гледка, а по-високо разположените – светлина в дълбочина на помещението.

Размер на прозореца и разстояние между гредите

Размер на прозореца и разстояние между гредите

Оптималният размер и брой прозорци се определя най-вече от нуждите на помещението – спалня, дневна, офис и т.н. Препоръчително е стаи, които изискват повече дневна, да бъдат по-добре осветени.

Поддръжка на дървесината

Поддръжка на дървесината

Производство и обработка на дървесината

По време на производството дървесината претърпява основна обработка и се нанася покритието й. След това може вече да се почиства с обикновени домакински препарати. Тя трябва обаче да бъде третирана най-малко на четири години или когато се налага. Изложените на силна горещина и слънчева светлина, и/или на особено високо ниво на влага (напр. в бани или кухни) прозорци трябва да бъдат третирани най-малко на две години.

Поддръжка на повърхността

Премахнете повърхностното покритие (лак или боя). Уверете се, че повърхността е чиста и суха и нанесете грунда. Когато изсъхне, нанесете слой от акрилен лак/боя на водна основа (винаги следвайте указанията на производителя). Използвайте същия метод и при другите зони с увреден лак/боя. VELUX предлага комплект за поправка с оригинален лак или боя.

Полезен съвет

Когато обработвате дървесината, важно е да не пръскате уплътненията с боя или лак, тъй като това ще ги направи твърди/нееластични и те няма да могат да изпълняват функцията си.

Почистване на стъклопакета

Полезни съвети за почистване на стъклопакета

Полезни съвети за почистване стъклопакета

За да почистите външното стъкло, завъртете крилото на 180 градуса. Позицията на крилото трябва да се фиксира, като поставите резето в насрещника на касата. Тази мярка за безопасност Ви позволява да почиствате и с двете ръце.

Почиствайте стъклопакета с меки, чисти и неотделящи влакна кърпа/гюдерия/неабразивна гъба или чиста, неметална четка за миене на прозорци. Обикновено за почистването е достатъчно единствено чиста вода. Могат да бъдат използвани стандартни, неабразивни почистващи препарати. Стъклопакетът се почиства най-добре с мека вода. Ето защо, ако живеете в район с твърда вода, добавете малко количество препарат за почистване, за да омекотите водата, или избършете добре останалата вода след почистването.

Важни съвети:

  • Избягвайте контакт със силиконовото уплътнение на стъклопакета
  • Не използвайте почистващи препарати, съдържащи абразивни частици
  • За почистване на стъклопакета не използвайте химически продукти
  • Избягвайте до стъклопакета да се допират остри или абразивни предмети, включително и бижута.
  • Никога не се опитвайте първо да изчистите мръсотията от стъклопакета, преди първо да използвате вода.
  • Ако в близост до стъклопакета се извършват някакви дейности, обвийте го с чист найлонов лист, за да го предпазите от напръскване или от изцапване с агресивни и абразивни препрати.

Почистване на въздушния филтър

Полезни съвети при почистване на въздушния филтър

Въздушният филтър може да се маха и измива с обикновени домакински препарати за почистване. Завъртете напълно прозореца и го закрепете в позиция за почистване, след което извадете филтъра от гнездото му. Предлагаме нови филтри, които могат да бъдат закупени допълнително, като част от комплекта за поддръжка (ZZZ 220). Попитайте нашите консултанти за повече информация.

Почистване на обшивката

Полезни съвети за почистване на обшивката

Поне веднъж годишно трябва да се почиства обшивката на прозореца от натрупалите се листа и други замърсявания, за да може дъждовната вода да се изтича безпрепятствено.

Сняг и лед

Полезни съвети при почистване на сняг и лед

В райони с дълги периоди на студено време, отличаващи се с обилен снеговалеж, на покрива може да се натрупа съществено количество сняг и лед, а покривният прозорец VELUX можа да остане затрупан дълго време.

Когато температурите се повишат, той ще бъде едно от първите места, на които снегът и ледът ще започнат да се топят.

Важно е да вземете мерки, за да осигурите безпроблемното оттичане на водата от покрива и улеите му.

Полезни съвети при кондензация по стъклопакета

Полезни съвети при кондензация на стъклопакета

Най-ефективен метод

Когато започне да се образува кондензация по стъклопакета на прозореца Ви, тогава това е предупредителен сигнал, че трябва да проветрявате по-често. Редовната вентилация е най-ефективният метод за предотвратяване на кондензацията по стъклата.

Ограничете нивото на влажност

  • Ако е възможно, не сушете пране вътре в дома си.
  • Затваряйте вратите на банята и кухнята.
  • Проветрявайте редовно за по пет минута, най-малко три или четири пъти дневно.
  • Ако е възможно, поддържайте постоянна температура в помещенията от най-малко 20°C
Покривни прозорци VELUX

Решения за устойчив живот от VELUX

Нашите покривни прозорци могат да създадат по-добро и по-здравословно вътрешно пространство. Те са конструирани така, че да са устойчиви и да издържат дълго, като същевременно са лесни за поддръжка, надграждане и ремонт, с цел да останат за бъдещите поколения. Произведени са от сертифицирана дървесина, като в горите, от които добиваме дървесината, ще пораснат нови дървета – независимо дали чрез засяване или чрез естествена репродукция. Целта ни е да развиваме продукти, които повишават качеството на живот на домакинствата и обществото като цяло, докато намаляваме до минимум влиянието ни върху околната среда.