VELUX Полезни съвети

Полезни съвети от VELUX®

Правилно оформяне на отвора

Велукс полезни съвети при отваряне

За да получите максимума от своя покривен прозорец, е важно правилното изпълнение на отвора около прозореца. В долния край отворът трябва да бъде оформен вертикално (перпендикулярно на пода), а в горния – хоризонтално (успоредно на пода) – виж първата схема.

По този начин се осигурява безпрепятствена циркулация на топъл въздух около стъклопакета и се елиминира възможността за конденз – виж втората и третата схема. В допълнение, проникването на светлина през един и същ по размер прозорец е по-голямо.

Разпределение на покривните прозорци

Оптималният размер и брой прозорци се определя най-вече от нуждите на помещението – спалня, дневна, офис и т.н. Препоръчително е стаи, които изискват повече дневна, да бъдат по-добре осветени.

Velux съвет за позиция на прозорец

Прозорците могат да бъдат комбинирани в групи или разположени на двата срещуположни ската на покрива.

По-ниско разположените прозорци осигуряват гледка, а по-високо разположените – светлина в дълбочина на помещението.

Размер на прозореца и разстояние между гредите

Velux инсталация покривен прозорец - полезни съвети

Оптималният размер и брой прозорци се определя най-вече от нуждите на помещението – спалня, дневна, офис и т.н. Препоръчително е стаи, които изискват повече дневна, да бъдат по-добре осветени.

Поддръжка на дървесината

Велукс Поддръжка на дървесината - Полезни съвети

Производство и обработка на дървесината

По време на производството дървесината претърпява основна обработка и се нанася покритието й. След това може вече да се почиства с обикновени домакински препарати. Тя трябва обаче да бъде третирана най-малко на четири години или когато се налага. Изложените на силна горещина и слънчева светлина, и/или на особено високо ниво на влага (напр. в бани или кухни) прозорци трябва да бъдат третирани най-малко на две години.

Поддръжка на повърхността

Премахнете повърхностното покритие (лак или боя). Уверете се, че повърхността е чиста и суха и нанесете грунда. Когато изсъхне, нанесете слой от акрилен лак/боя на водна основа (винаги следвайте указанията на производителя). Използвайте същия метод и при другите зони с увреден лак/боя. VELUX предлага комплект за поправка с оригинален лак или боя.

Полезен съвет

Когато обработвате дървесината, важно е да не пръскате уплътненията с боя или лак, тъй като това ще ги направи твърди/нееластични и те няма да могат да изпълняват функцията си.

Почистване на стъклопакета

Съвет от VELUX за почистване на стъклопакета

Методика на почистване стъклопакета

За да почистите външното стъкло, завъртете крилото на 180 градуса. Позицията на крилото трябва да се фиксира, като поставите резето в насрещника на касата. Тази мярка за безопасност Ви позволява да почиствате и с двете ръце.

Почиствайте стъклопакета с меки, чисти и неотделящи влакна кърпа/гюдерия/неабразивна гъба или чиста, неметална четка за миене на прозорци. Обикновено за почистването е достатъчно единствено чиста вода. Могат да бъдат използвани стандартни, неабразивни почистващи препарати. Стъклопакетът се почиства най-добре с мека вода. Ето защо, ако живеете в район с твърда вода, добавете малко количество препарат за почистване, за да омекотите водата, или избършете добре останалата вода след почистването.

Важни съвети:

  • Избягвайте контакт със силиконовото уплътнение на стъклопакета
  • Не използвайте почистващи препарати, съдържащи абразивни частици
  • За почистване на стъклопакета не използвайте химически продукти
  • Избягвайте до стъклопакета да се допират остри или абразивни предмети, включително и бижута.
  • Никога не се опитвайте първо да изчистите мръсотията от стъклопакета, преди първо да използвате вода.
  • Ако в близост до стъклопакета се извършват някакви дейности, обвийте го с чист найлонов лист, за да го предпазите от напръскване или от изцапване с агресивни и абразивни препрати.
Velux съвет за почистване на въздушния филтър

Почистване на въздушния филтър

Въздушният филтър може да се маха и измива с обикновени домакински препарати за почистване. Завъртете напълно прозореца и го закрепете в позиция за почистване, след което извадете филтъра от гнездото му. Предлагаме нови филтри, които могат да бъдат закупени допълнително, като част от комплекта за поддръжка (ZZZ 220). Попитайте нашите консултанти за повече информация.

Почистване на обшивката

Поне веднъж годишно трябва да се почиства обшивката на прозореца от натрупалите се листа и други замърсявания, за да може дъждовната вода да се изтича безпрепятствено.

Велукс съвет за почистване на сняг и лед

Сняг и лед

В райони с дълги периоди на студено време, отличаващи се с обилен снеговалеж, на покрива може да се натрупа съществено количество сняг и лед, а покривният прозорец VELUX можа да остане затрупан дълго време.

Когато температурите се повишат, той ще бъде едно от първите места, на които снегът и ледът ще започнат да се топят.

Важно е да вземете мерки, за да осигурите безпроблемното оттичане на водата от покрива и улеите му.

Кондензация

Velux полезни съвети относно конденза

Най-ефективен метод

Когато започне да се образува кондензация по стъклопакета на прозореца Ви, тогава това е предупредителен сигнал, че трябва да проветрявате по-често. Редовната вентилация е най-ефективният метод за предотвратяване на кондензацията по стъклата.

Ограничете нивото на влажност

  • Ако е възможно, не сушете пране вътре в дома си.
  • Затваряйте вратите на банята и кухнята.
  • Проветрявайте редовно за по пет минута, най-малко три или четири пъти дневно.
  • Ако е възможно, поддържайте постоянна температура в помещенията от най-малко 20°C